Bahan
1. 5 ekor udang
2. 4 batang saderi
3. 1/5 buttercup
4. 3 ulas bawang putih
5. 3 biji bawang merah
6. 3 biji cili padi
7. 2 biji telur
8. 2 sudu besar sos tiram
9. Garam
10. 2 sudu kecil tepung jagung
11. 1 cawan air
Cara membuatnyer...
- Hiris batang saderi
- Tumbuk bawang dan cili padi
- Panaskan kuali dengan api yang serdahana dan masukkan buttercup.
- Tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga agak garing(jgn sampai hangus plak..agak2 la)
- Kemudian masukkan garam secukup rasa, sos tiram, secawan air dan 2 biji telur. Kacau rata dan biarkan telur hancur.
- Apabila telur agak2 dah masak masukkan udang dan saderi.
- Kacau hingga udang masak (jgn terlalu lama)
- Apabila agak2 udang dah masak masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan dalam setengah cawan air. Tepung jagung ini akan bertindak sebagai pemekat. Masak lagi dalam 5 minit sehingga masakan menjadi pekat dan berkilat.
Tada..dh siap simple je kan...
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment